Δημοσιεύματα Ομιλίες Βιβλία Ζωγραφική Λέσβος Ιστότοποι

Τρίτη 30 Μαΐου 2017



«Ελλάς εν καμίνω»

        Φέτος άγρια μας έδειρε η βαρυχειμωνιά
Για να θυμηθώ (περίπου) το στίχο του Παλαμά, τώρα που και ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε, ανοιξιάτικα, τη φετινή βαρυχειμωνιά, μιας και είχε κι αυτός, κατά τα λεγόμενά του, την εμπειρία του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος. Όλοι μας, είπε, έχουμε την εμπειρία του φουσκωμένου λογαριασμού, αλλά φταίει η βαρυχειμωνιά. Τον καημένο. Και, φαντάζομαι, θα στριμώχτηκε κι αυτός, για να πληρώσει τη ΔΕΗ. Αλλά μην στεναχωριέστε. Το εξετάζουν το θέμα επισταμένως και μέχρι το …. 2020 θα το έχουν λύσει.
Απ’ τη μια η ΔΕΗ, απ’ την άλλη ο κακός μας ο καιρός (η βαρυχειμωνιά), κάτι τέτοια τον στεναχωρούνε πολύ και δεν τον αφήνουν να απολαύσει τις δάφνες μας στο  Eurogroup, και να φορέσει επιτέλους τη …γραβάτα του.
Και τη μεν κακιά ΔΕΗ, πού θα μας πάει, τη βγάζουν στο σφυρί, όπως έβγαλαν και τα αεροδρόμια ( θα μας πει άραγε κανένας, πόσα εισπράξαμε από τη γερμανική Fraport;), τα λιμάνια  και όλα τα ασημικά μας. Με τον ανένδοτο όμως Σόιμπλε, τι κάνεις. Με το χρέος δηλ. που συνεχώς αυγαταίνει παρά τις μεταρρυθμίσεις  (λέγε τες  φορομπηχτική πολιτική, που θα μπορούσε να την κάνει και η γιαγιά μου).
Κι ενώ μας λένε ότι  είμαστε «καλά παιδιά», για το ψητό δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Γιατί απλώς βγάζουν το άχτι τους και ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν τότε με τα όπλα, καταφέρνουν τώρα να το κάνουν αγοράζοντας το χρέος και βρίσκοντας (και επιλέγοντας) τους εδώ υποτακτικούς.
Ποιο χρέος; Το τοκογλυφικό (από εταίρους!!!) το επαχθές και επονείδιστο εξαιτίας του τζόγου που παίζουν στην πλάτη μας, για να μας έχουν στο χέρι.
Αλήθεια, ακούσατε ποτέ από επίσημα χείλη να μας ενημερώσουν  απλά, πόσα κατά καιρούς πήραμε, πόσα δώσαμε και γιατί έχουμε αυτό το υπόλοιπο; Γιατί όταν λένε ότι ο Γιάνης με τις ακροβασίες του μας κόστισε καμιά 80αριά δισ., όταν λένε  ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μας κόστισε άλλα 20-30 δις., τι άλλο είναι παρά ένα παιχνίδι τζόγου με τα χρεόγραφα, ομόλογα ή όπως αλλιώς λένε τα χαρτιά;
Και ποιος πολιτικός «άνδρας» θα σταθεί όρθιος μπροστά στο απομεινάρι του ναζισμού και να του πει: «Πληρώστε μας κι εσείς το κατοχικό δάνειο, που μας χρωστάτε. Ελάτε να πατσίσουμε, με τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ποτέ δε μας πληρώσατε, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Τίποτα. Μούγκα στη στρούγκα. Είπαμε: «Λιμώττομεν  ανδρών».
Μας «έδειρε» λοιπόν η βαρυχειμωνιά. Μόνο που αυτή η βαρυχειμωνιά για το λαό κρατάει χρόνια . Και όλο και γίνεται πιο βαριά. Και θα εξακολουθήσει να γίνεται, όσο θα βρισκόμαστε σ’ αυτήν τη σφηκοφωλιά, που λέγεται «ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου