Δημοσιεύματα Ομιλίες Βιβλία Ζωγραφική Λέσβος Ιστότοποι

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

«Eλλάς εν καμίνω»

Μας περισσεύουν και τα …. στέλνουμε
       Η είδηση, που πέρασε μάλλον  στα ψιλά του τύπου, είναι ότι από σήμερα δύο ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα, ( κι άλλα δύο ιταλικά) θα απογειώνονται καθημερινά από την Ελλάδα και δε θα τραβούν για Αιγαίο, ως συνήθως, αλλά προς βορράν, για να εποπτεύουν τον εναέριο χώρο του …. Μαυροβουνίου!
          Γιατί, λέει, το ΝΑΤΟ οφείλει να προστατεύει την ασφάλεια των κρατών-μελών  του και, αν μια χώρα-μέλος δεν έχει αεροπλάνα, να στέλνει τέτοια των συμμάχων χωρών. Το Μοντενέγκρο  προφανώς δεν έχει πολεμική αεροπορία, και θα συντρέξουμε εμείς, ευπειθέστατοι εις τας εντολάς της συμμαχίας.
Γεννιούνται, λοιπόν, κάποια ερωτήματα που βασανίζουν εμάς, τους απλούς και αφελείς πολίτες, σχετικά με την ευαισθησία της συμμαχίας περί την ασφάλεια συμμάχου κράτους-μέλους της.
Αρχικά γιατί  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, που χρόνια τώρα καταπονούμε τους πιλότους μας να ξημεροβραδιάζονται σε μόνιμη  επιφυλακή για να διώχνουν πάνω από το ουρανό της θάλασσάς μας   τους κακούς γείτονες;
Για την ασφάλεια τη δική μας, από κράτος σύμμαχό μας, πού είναι η ευαισθησία της συμμαχίας; Η κυνική δήλωση «βρείτε τα μεταξύ σας» δεν δείχνει ευαισθησία, αλλά αναλγησία και απάθεια, για να μην πω σκοπιμότητα, που δεν συνάδει με τους όρους της συμμαχίας.
Και ύστερα, γιατί ΕΜΕΙΣ, και όχι και η Τουρκία; Δεν είναι και αυτή μέλος της συμμαχίας και, συνεπώς, οφείλει να συντρέξει  για την ασφάλεια του Μαυροβουνίου; Ή, μήπως δεν έχουν εμπιστοσύνη στη σύμμαχο Τουρκία;
Σ΄αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για ένα ακόμη λόγο, έπρεπε να συντρέχει  η συμμαχία την Ελλάδα και όχι μόνο να ζητούν από μας αεροπλάνα για την περιφρούρηση του μικρού κράτους της Βαλκανικής. Αλήθεια, από ποιον κινδυνεύει το κρατίδιο αυτό; Οι γείτονες του, φυλετικά όμοιοι εν πολλοίς, δε φαίνονται να απειλούν  τον ουρανό του.
Ή μήπως μας έβαλαν να στείλουμε τους πιλότους μας επειδή είναι έμπειροι; Αναμφίβολα τα παλικάρια μας εντάσσονται στους εμπειρότερους πιλότους του κόσμου. Αλλά αυτή τους την  ικανότητα, την θέλουμε για μας, για την άμυνα της πατρίδας και όχι για την εξυπηρέτηση πονηρών σχεδίων που βυσσοδομούν στα επιτελικά γραφεία του ΝΑΤΟ.
Μα, θα μας πουν, το Μαυροβούνιο ως σύμμαχος χώρα, έχει στείλει φαντάρους του στο …Αφγανιστάν! Ε, αυτό είναι πράγματι, ένα σοβαρό επιχείρημα.
Δεν ξέρω κατά πόσο η  είδηση είναι αληθινή και κατά πόσο θα περπατήσει αυτή η ιστορία. Δεν ξέρω κιόλας αν με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποδυναμώσουν την αεροπορική μας ισχύ. Από αυτούς όλα να τα περιμένει κανείς. Ένα τελευταίο όμως:
Αν, λέγω αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κατά εκεί μεριά καμιά «στραβή» ή κανένα ατύχημα σαν εκείνο, που έγινε τις προάλλες στο Αιγαίο, σκέφτηκε κανείς από τους «ευπειθέστατους» πού θα βρει τρύπα να κρυφτεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου