Δημοσιεύματα Ομιλίες Βιβλία Ζωγραφική Λέσβος Ιστότοποι

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Εθνομηδενισμός



Με  πολλήν  ικανοποίηση  φιλοξενώ στην ιστοσελίδα μου  το  με τον παραπάνω τίτλο καταπληκτικό άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου κ. Γιώργου Καραμπελιά, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό  «ΑΡΔΗΝ».

Νομίζω  ότι είναι ένα απολύτως εύστοχο, αναλυτικό, κατατοπιστικό και, συνεπώς, χρήσιμο κείμενο για σκεπτόμενους Έλληνες. Το  άρθρο είναι μακροσκελές, αξίζει όμως τον κόπο. Αρχίστε από δω και … συνεχίστε με την παραπομπή, μήπως και καταφέρουμε κάποια στιγμή να ξαναβρούμε το βηματισμό μας.




Ένα ιδεολογικό και πολιτικό σχήμα που, δυστυχώς, είχε καταστεί κυρίαρχο τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, έρχεται να καταρρεύσει παταγωδώς με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παρελθόν, στην ελληνική παράδοση, μέχρι και την περίοδο του “πατριωτικού” ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’80, η κοινωνική ευαισθησία ήταν πάντα συναρτημένη με τον πατριωτισμό και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων – τουλάχιστον από την… Επανάσταση του ’21 και μετά. Πιο πρόσφατα, στην Κατοχή, το ΕΑΜ εξέφρασε ακριβώς αυτή τη σύνθεση των παραμέτρων της ελληνικής ιδιοπροσωπίας: Κοινωνική δικαιοσύνη και ελεύθερη πατρίδα ήταν οι δύο βασικοί πυλώνες της ιδεολογίας του. Επιγενέστερα, ακόμα και η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου θα συνδυάζει την κοινωνική πολιτική με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο Kυπριακό. Και όπως προαναφέραμε, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου θα εμφανιστεί με μια διφυή συνθηματολογία, από τη μία «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, και από την άλλη η σοσιαλιστική και κοινωνιοκεντρική συνθηματολογία. Όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ακόμα και η μήτρα των εθνικομηδενιστικών ρευμάτων στην Αριστερά, το ΚΚΕ εσωτερικού, είχε παρ’ όλα αυτά ως σύμβολό του την ελληνική σημαία μαζί με το σφυροδρέπανο.

      Όμως, από τη δεκαετία του 1990 και ακόμα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου